Описание

 

Какво трябва да учат децата? Какво трябва да умеят, за да посрещнат бъдещето подготвени?

В доклад на World Economic Forum, свързан с промените, които да очакваме в професионалната сфера, се предвижда, че до 2025 г. роботите/машините ще извършват над 50% от дейностите в световен план. С други думи казано, много хора ще загубят своята работа, ако не следят тенденциите и не се ориентират отсега как биха могли да се приспособят към това, което предстои.

Умението да се решават проблеми и правят анализи може да се вземе от софтуер, но креативният, етичният и критичен поглед към тези решения или анализи – не. Ключовите умения на хората, които ще надделеят над роботите, са въображението, гъвкавостта на мисленето и способността за комплексно решаване на проблемите. Смята се, че професиите, които са свързани с креативност – създаване на произведения на изкуство, на авторско съдържание, било то за целите на развлекателната индустрия или на бизнеса, в обозримо бъдеще ще са най-защитени от автоматизация. Полезно би било и мултидисциплинарното обучение, култура и подход при решаване на проблемите – това е начин да се вземат бързи, нестандартни решения. Тъй като хората ще работят предимно в екипи, важна ще бъде и способността за комуникация, изслушване, разбиране на околните в работната среда.

Съвместният проект на PEPCO и Fusion Аcademy – PEPCO Design Academy цели реално преживяване на различни професии, обвързани с творчество и креативност. Също така цели и професионално обучение в областта на съвременна професия, която се развива динамично и остава актуална независимо от преходните ситуации.

Програмата PEPCO Design Academy Лято 2021 осигурява безплатно двуседмично целодневно обучение за деца на възраст 8-14 г. Част от основополагащи акценти са:

 • Основи на дизайна
 • Основи в класическото рисуване
 • Моден дизайн
 • Текстилен дизайн
 • Дигиталните изкуства
 • Графичен дизайн
 • Професионална бижутерия за деца

В рамките на две седмици използваме множество похвати и професионални техники и материализираме идеите на децата. Мотивираме да анализират и вникват в дълбочина, да общуват свободно, да реализират идеите си по най-атрактивния начин и да бъдат смели в решенията си. Възпитаваме ги да бъдат отговорни, активни и интелигентни в мислите и действията си. Възпитаваме естетически вкус, насърчаваме индивидуалния стил и да поддържаме въображението на децата. Всичко това е облечено в ежедневни експерименти, целящи изграждане на креативно и критично мислене.

Допълнителни ефекти от обучението:

 • цялостно концепиране на идея,
 • „извеждане“ на краен дизайнерски продукт,
 • разшираване на общата култура,
 • придобиване на сръчност,
 • обучение в професионални приложни техники.

Добавена стойност

Децата получават портфолио с всички материали от обучението си, фото заснемане, различни дизайнерски продукти и сертификат.

Вярваме, че това е полезно за всяко дете, независимо от неговите интереси и възможности.

Вярваме, че за всеки човек е важно да намери себе си, колкото по-рано, толкова по-добре.

Вярваме, че подчертаването на индивидуалността у всяко дете, спомага за придобиване на личен комфорт и самочувствие.

Конкретно

 

 1. В проекта могат да се включат деца, български граждани, от 2ри завършен до 7 клас (от 8 до 14-годишна възраст).
 2. Проектът „Пепко Дизайн Академия – Лято 2021“, представлява:
 • Целодневно (от 09:00 до 17:30 часа) обучение по моден дизайн в рамките на две седмици (10 работни дни), който ще се проведе в седмиците 2-6 август и 9-13 август 2021;
 • Провежда се във Fusion Academy (гр. София, кв. Драгалевци, ул. Витошка Зорница 2) – партньор на Be Creative;
 • Всички необходими материали за провеждането на проекта са подсигурени;
 • Родителят осигурява на детето си плод за междинна сутрешна закуска, обяд и следобедна закуска или може да заплати включването му в кетъринга на на Лятна Академия към Фюжън Академи, който включва плод за междинна сутрешна закуска, обяд и следобедна закуска на стойност 75 лв. за 10 учебни дни (две седмици).

Избраните за този летен проект са:

 1. Анна-Мария Чимева
 2. Дея Иванова
 3. Кристиян Десов
 4. София Димитрова
 5. Милена Милева
 6. Ивайла Димитрова
 7. Невена Илиянова Ангелова
 8. Рая Вакарелова